< Terug naar het overzicht

10 startertips voor een veranda op maat

Een veranda is niet meer wat hij vroeger was. Het is een uitbreiding van je woonruimte en een uiting van je levensstijl, een manier om je tuin in je leefomgeving te integreren en optimaal te beleven op elk moment van de dag, jaar in jaar uit. Kortom, een veranda kies je niet zomaar…

1. Integreer het ontwerp van de veranda in je (ver)bouwplan

Zelfs indien je niet meteen een veranda bouwt, is het toch belangrijk dat je hier al voldoende rekening mee houdt. Zo kan je de leefruimtes afstemmen op je toekomstige veranda en kan je ook nadenken over waar je de toegang naar de veranda zal voorzien.

2. Kies de beste plaats voor de veranda

Meestal kiest men voor een veranda achteraan het huis om optimaal van de tuin te genieten. Je kan voor de plaatsing ook rekening houden met de ligging ten opzichte van de zon. Zo is een oostgerichte veranda ideaal voor een keukenveranda annex ontbijthoek of een hobbyruimte. Voor een zuidgerichte veranda is steeds zonwering nodig om te vermijden dat de ruimte teveel opwarmt.

3. Kies een stijl die aansluit bij de stijl, sfeer en inrichting van je woning

Zo stem je de kleur- en materiaalkeuze best af op die van het buitenschrijnwerk (ramen en deuren). Voor een lichte, transparante veranda kies je best voor lichte kleuren. Om ervoor te zorgen dat de veranda één geheel vormt met de rest van de woning, trek je best de stijl van het interieur van je woning door.

4. Kies de grootte van de veranda in functie van je budget en plannen

De grootte van de veranda zal afhangen van je budget en plannen om er bijvoorbeeld een knusse zithoek of een home office van te maken of een leefkeuken in onder te brengen.

5. Verzamel zoveel mogelijk informatie

Koop gespecialiseerde tijdschriften en bezoek vakbeurzen. In de maand oktober heb je de kans om opengestelde verandaprojecten te bezoeken (Dag Van De Veranda georganiseerd door de NFVC).

6. Vraag professioneel advies voor een haalbaar budget

De prijs van een veranda is afhankelijk van heel wat factoren. De materialen die je kiest, de grootte, de stijl… Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, informeer dan eerst goed bij een architect of bij een verandaspecialist.

7. Kiezen voor een totaaloplossing

Een verandaspecialist begeleidt je project van ontwerp tot en met de inrichting. Hij levert een totaaloplossing en zorgt ervoor dat de communicatie tussen de verschillnde vakspecialisten efficiënt verloopt. Hij begeleidt je ook bij het aanvragen van de bouwvergunning en het optimaliseren van je budget.

8. Goede basis, fundering

De funderingen en de vloerplaat moeten een stevige en stabiele ondergrond vormen waarop de veranda probleemloos en voor het leven geïnstalleerd kan worden. Ook hiervoor kan je bij de verandaspecialist terecht voor advies.

9. Juiste isolatie en beglazing

Voor een comfortabel binnenklimaat kies je best voor ultra isolerende profielen en dubbel of driedubbel isolerende beglazing. Zo is zowel in de zomer als in de winter de perfecte temperatuur verzekerd.

10. Ventilatie en afkoeling

Een goed geïsoleerde veranda vereist ook een perfecte ventilatie. Tegenwoordig is het mogelijk om aan de strenge ventilatievereisten te voldoen met een esthetische ventilatie-oplossing die ingewerkt is in ramen en deuren.