< Terug naar het overzicht

Soorten zonwering voor jouw veranda of pergola

Moderne veranda met zonwering

Wanneer je zonwering voor jouw veranda of pergola uitkiest, heb je heel wat mogelijkheden. Je kan gaan voor screens, zonwerend glas, rolgordijnen, jaloezieën, enzovoort. Niet zeker welk type zonwering je best kiest? We geven je graag advies.

Voordelen van zonwering

Plaats je een veranda, dan is de toevoeging van zonwering zeker het overwegen waard indien het in jouw budget past. Goede zonwering brengt namelijk volgende voordelen met zich mee:

  1. Het houdt warmte en schadelijke uv-stralen tegen.
  2. Het beschermt jouw meubelen van zonlicht waardoor ze niet verbleken.
  3. Het vermindert inkijk van buitenaf.
  4. Het ziet er mooi uit.

Soorten zonwering voor een veranda of pergola

Wanneer je overgaat naar de keuze in type zonwering, heb je best veel keuze. Zo kan gaan voor:

  • zonwerend glas;
  • windvaste screens;
  • jaloezieën of rolgordijnen;
  • gordijnen;

 

Zonwerend glas

Zonwerend glas is een speciaal type glas met een soort ingebouwde filter voor zonnestralen. Het glas heeft een extra laagje metaaloxide aan de oppervlakte dat ervoor zorgt dat zonnestralen gedeeltelijk gereflecteerd worden. Hou er rekening mee dat deze laag het glas ook minder doorzichtig maakt. De transparantie hangt af van het type metaal en de dikte van de laag.

Naast het tegenhouden van zonlicht, houdt het glas de warmte buiten in de zomer en beperkt het jouw warmteverlies in de winter. Een duurzame keuze dus.

 

Windvaste screens

Windvaste screens worden vaak naadloos geïntegreerd in een veranda of pergola. Ze kunnen tegen de raampartijen van jouw veranda geplaatst worden, maar ook in een opening van jouw pergola.

Deze screens hebben een aantal voordelen:

  • Ze houden de zon buiten waardoor je geen last heeft van overmatig zonlicht.
  • Ze houden jouw woning koel.
  • Ze kunnen automatisch bediend worden, afhankelijk van de stand van de zon.
  • Ze houden de wind tegen zodat je ongestoord kan genieten onder jouw pergola.

 

Jaloezieën of rolgordijnen

Langs de binnenkant van jouw veranda kan je jaloezieën of rolgordijnen hangen. Beide zien er strak uit en nemen weinig ruimte in. Ideaal voor een moderne woning of veranda.

Zowel jaloezieën of rolgordijnen kunnen hoger of lager getrokken worden, afhankelijk van de stand van de zon. Jaloezieën hebben het bijkomende voordeel dat de lamellen (latjes) vaak open en dicht gedraaid kunnen worden zodat je nog een beetje zon kan binnenlaten indien gewenst.

 

Gordijnen

Als je liever voor een klassiekere look gaat, kan je ervoor kiezen om gordijnen te hangen aan de ramen van jouw veranda. Hierbij kan je kiezen voor lichte, transparante gordijnen die nog een beetje zonlicht doorlaten, of dikkere stoffen gordijnen die de zon en de warmte helemaal buiten houden.

Zonwering voor lichtstraten

Bij zonwering voor een veranda of pergola denk je misschien meteen aan zonwering voor de verticale glaspartijen, maar verlies zeker niet de lichtstraten in het dak uit het oog. Aangezien er veel zonlicht binnenkomt door het dak, is het belangrijk om dit raam ook van zonwering te voorzien.

Voor lichtstraten kan je kiezen voor screens, gordijnen, een coating of een zonwerende folie.

Veranda met lichtstraat met zonwering

Ga voor een veranda met zonwering

Heb je jouw veranda of pergola uitgekozen bij een van de NFVC-leden? Wil je optimaal genieten van deze ruimte dankzij de installatie van zonwering? NFVC-partner Renson helpt je graag verder.