< Terug naar het overzicht

Extra vierkante meters nodig? Zet een aanbouw!

Gezinsuitbreiding in het verschiet? Meer ruimte nodig voor je werk of hobby? Je huis omvormen tot een zorgwoning? Er zijn legio redenen om je woonoppervlakte uit te breiden met een aanbouw. We zetten hieronder de bekendste methodes uiteen.

Aandachtspunten voor een aanbouw

Met een aanbouw kleef je een nieuw gebouw aan je bestaande pand. Je trekt de stijl van je hoofdwoning resoluut door, of je plaatst een contrasterende constructie die het verschil tussen oud en nieuw onderstreept. De prijs voor een aanbouw varieert naargelang bouwmethode, oppervlakte en afwerking. Soms heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig, in andere gevallen volstaat een melding. Informeer bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente voor je van start gaat!

Hout: snel, licht en veelzijdig

Een aanbouw in houtskelet is duurzaam, ecologisch en veelzijdig, want je werkt de constructie af met een materiaal naar keuze. Hout isoleert prima – zowel akoestisch als thermisch – en kent nauwelijks beperkingen qua bouwkundige mogelijkheden. De onderdelen van het skelet worden vooraf klaargestoomd, zodat je veel tijd bespaart op de werf. Bovendien komt er bij het bouwproces geen water kijken, waardoor je sneller kunt afwerken. Dankzij de lichtgewichtconstructie is ook de fundering minder zwaar.

Metaal: strak, ruimtelijk en architecturaal

Een metalen constructie heeft een strakke, industriële look en laat grote overspanningen en raampartijen toe voor meer openheid en ruimtelijkheid. Qua afwerking kies je uit een resem materialen waaronder hout, steen, pannen, platen en bepleistering. Het skelet is in een mum van tijd geplaatst. Door het lichte gewicht bespaar je ook op funderingskosten. Je moet wel maatregelen treffen om koudebruggen te vermijden en een goede isolatie te verzekeren.

Steen: robuust, duurzaam en waardevol

Een aanbouw in steen doorstaat de tand des tijds en heeft een stevigheid die aan alle calamiteiten weerstaat. Je past een gemetselde aanbouw gemakkelijk aan je wensen en smaak aan. Toch ben je door de dragende muren beperkter qua indeling en raampartijen. Steen per steen metselen neemt meer tijd in beslag en vereist een zwaardere fundering. Een gemetselde aanbouw is dus duurder, maar garandeert wel een forse meerwaarde voor je woning.