< Terug naar het overzicht

De natuurlijke schoonheid van imperfectie

Natuursteen is zoals de naam er geen twijfels over laat bestaan een natuurproduct, het resultaat van miljoenen jaren ‘werken’ van de natuur. Marmer, graniet en blauwe hardsteen worden door een breed publiek spontaan genoemd, maar staan zeker niet alleen. Elke steensoort is verschillend, maar ook de plaats en het moment van delving hebben hun invloed op het unieke uitzicht.

© Eduard Coddé

Kiezen voor natuursteen is kiezen voor een uniek product, dat niet te evenaren valt voor wat schoonheid, intrinsieke rijkdom en elegantie betreft. Het is al meer dan 5000 jaar een populair bouwmateriaal. Natuursteen is altijd authentiek en daardoor ook tijdloos. Maar de ‘grillen van de natuur’ manifesteren zich ook in natuursteen. Bijgevolg is natuursteen verre van perfect, is elke tegel anders en uniek, een garantie voor een karaktervloer!

Daarom is het belangrijk om erop te letten dat de volledige vloer uit eenzelfde ‘lot’ stamt, om zeker te zijn dat de verschillen tussen de tegels beperkt zullen zijn. Natuursteen wordt in een steengroeve in dagbouw gedolven. Het afgraven kan zowel in horizontale als verticale richting gebeuren. Nadat de ruwe steen is vrijgemaakt volgen een aantal bewerkingen om tot het gewenste bouwmateriaal te komen. Het verzagen van de natuursteenblokken in platen is daar onvermijdelijk bij.

Lange tijd waren natuurstenen tegels aanzienlijk duurder dan keramische tegels. Het prijsverschil is vandaag minder uitgesproken, omdat fabrikanten van keramische tegels steeds op zoek gaan naar meer exclusiviteit, speciale patronen, kleuren, oppervlaktetexturen… Ook de trend naar alsmaar grotere formaten bij de keramische tegels jaagt de prijs ervan de hoogte in en maakt zo het verschil met natuursteen kleiner. Bij natuursteen spelen de steensoort en meer bepaald de zeldzaamheid en de moeilijkheid van delving een belangrijke rol bij de prijsvorming. Zo kan bv. leisteen tot de helft goedkoper zijn dan graniet voor eenzelfde oppervlakte, wat niet belet dat de prijsvork waarbinnen eenzelfde steensoort zich prijst soms tot het zesvoudige kan variëren. Het zelf plaatsen van natuursteen is ook veel minder voor de hand liggend dan voor (eenvoudigere types) keramische vloeren.

Belgische trots

Vandaag is ‘blauwe hardsteen’ een veel gevraagd product voor toepassing binnen en buiten de woning. Blauwe steen, blauwe hardsteen of arduin staan voor hetzelfde type natuursteen dat na het verzagen een blauwe schijn vertoont. In ons land loopt een ader hardsteen van oost naar west, met een kern van maximale kwaliteit in het bekken van Soignies. Hardsteen is een wetenschappelijke benaming die verwijst naar een 350 miljoen jaren oude kalksteenvorming. Blauwe hardsteen is niet poreus en neemt bijgevolg geen water op – ≤ 0,24% van de volumemassa. Het WTCB (TV220) heeft een norm voor blauwe hardsteen vastgelegd, die stelt dat deze 86% Calciet dient te bevatten. De blauwe hardsteen ligt erg diep – +/- 100 m. Ondanks de immense hoeveelheid voorafgaand werk aan het delven van deze exclusieve natuursteensoort wordt het gebruik van springstoffen tot een absoluut minimum beperkt, dit om beschadigingen van de grondstof te vermijden. Het komt er immers op aan om beneden in de steengroeve blokken uit de 30 m dikke laag hardsteen te delven die zo gaaf mogelijk zijn en optimaal een balkvorm benaderen.

De blauwe hardsteen wordt meervoudig gesorteerd – in de groeve, voor en na het zagen – in functie van de gewenste dikte van de platen. Hoe groter de afmetingen van een gewenste plaat blauwe hardsteen, hoe moeilijker het is om ze te vinden zonder sporen van honderden miljoenen jaren oude fossielen, zeedieren en bloemen. Een dergelijke ‘foutloze plaat’ is dan ook erg kostbaar.

Helaas is het succes van Belgische Blauwe Hardsteen aanleiding tot malafide praktijken. Belgische Blauwe Hardsteen bevat zeelelieresten en een rijke en gevarieerde fauna, onderscheidend van de gelijkaardige Ierse Blauwe Hardsteen, maar zeker niet te verwarren met de in andere landen (voornamelijk in China) ontgonnen soorten harde kalkstenen.

‘Carrières Du Hainaut’ is erg trots op haar sluitend traceersysteem, dat toelaat de hardsteen te volgen van in de groeve tot afgewerkt product. Het betreft een uitzonderlijke kwaliteitsbewaking die het mogelijk maakt om een certificaat van echtheid af te leveren voor elke partij blauwe hardsteen.