© Eduard Coddé
Kiezen voor natuursteen is kiezen voor een uniek product, dat niet te evenaren valt voor wat schoonheid, intrinsieke rijkdom en elegantie betreft. Het is al meer dan 5000 jaar een populair bouwmateriaal. Natuursteen is altijd authentiek en daardoor ook tijdloos. Maar de ‘grillen van de natuur’ manifesteren zich ook in natuursteen. Bijgevolg is natuursteen verre van perfect, is elke tegel anders en uniek, een garantie voor een karaktervloer!
Daarom is het belangrijk om erop te letten dat de volledige vloer uit eenzelfde ‘lot’ stamt, om zeker te zijn dat de verschillen tussen de tegels beperkt zullen zijn. Natuursteen wordt in een steengroeve in dagbouw gedolven. Het afgraven kan zowel in horizontale als verticale richting gebeuren. Nadat de ruwe steen is vrijgemaakt volgen een aantal bewerkingen om tot het gewenste bouwmateriaal te komen. Het verzagen van de natuursteenblokken in platen is daar onvermijdelijk bij.
Lange tijd waren natuurstenen tegels aanzienlijk duurder dan keramische tegels. Het prijsverschil is vandaag minder uitgesproken, omdat fabrikanten van keramische tegels steeds op zoek gaan naar meer exclusiviteit, speciale patronen, kleuren, oppervlaktetexturen… Ook de trend naar alsmaar grotere formaten bij de keramische tegels jaagt de prijs ervan de hoogte in en maakt zo het verschil met natuursteen kleiner. Bij natuursteen spelen de steensoort en meer bepaald de zeldzaamheid en de moeilijkheid van delving een belangrijke rol bij de prijsvorming. Zo kan bv. leisteen tot de helft goedkoper zijn dan graniet voor eenzelfde oppervlakte, wat niet belet dat de prijsvork waarbinnen eenzelfde steensoort zich prijst soms tot het zesvoudige kan variëren. Het zelf plaatsen van natuursteen is ook veel minder voor de hand liggend dan voor (eenvoudigere types) keramische vloeren.